Kontaktinformācija

Adrese: "Kunturi" Jeru pag. Rūjienas nov.
Telefons: 26471205

 

Ja izlasīsiet šo jauno sadaļu par to, no kā sastāv un cik izmaksā dažādas desas un kūpinājumi, GARANTĒJAM IEPLESTAS ACIS UN VIELU PĀRDOMĀM ILGAM LAIKAM!...

SAIMNIECĪBAS "KUNTURI" PĒTĪJUMS

 NO KĀ SASTĀV DESAS UN KŪPINĀJUMI

 

 

 Vīrs: Eu, skaties, PATIEŠĀM GAĻA!

(Ilustrāciju autors - mūsu pašu Zigis)

Pēdējā laikā vērojam, ka jūs, Latvijas iedzīvotāji, arvien vairāk domājat par to, cik veselīgi ir pārtikas produkti, ko ikdienā lietojat. Uzmanība tiek pievērsta ne tikai cenai un vizuālajam izskatam, bet arī sastāvam un izcelsmei. Diemžēl daļai produktu sastāvs bez lupas nav izlasāms (ja tomēr ar lupu izlasa, tad var secināt, ka tur ir ļoti daudz E-vielu), un izcelsmes vietā vien uzraksts – „Ražots ES”. Vēl sapratām, ka daudzi cilvēki ilgojas pēc smaržīgiem kūpinājumiem un Ulmaņlaiku vai padomju laiku desām – kārtīgām desām ar gaļas garšu, tādām desām, kuras, cepot uz pannas, nepārvēršas gumijotā izstrādājumā vai neizkūst.

Tā nu mēs – saimniecība „Kunturi” – sākām meklēt iespēju, kā izgatavot kārtīgu desu! Rēķinājām šā un tā, krustām un šķērsām, bet desu par 1.50Ls/kg nemācējām ne sarēķināt, ne izgatavot... Jo mūsu cūkas aug 7-8 mēnešus, kautķermenis maksā 1.40Ls/kg+PVN, gaļa desām ir jāatkaulo un jānoņem āda, kas kopā ir ap 30% no svara, dalītājam jāsamaksā darba alga, tātad šādi sagatavota gaļa kā desu izejviela maksā jau ap 2.50 Ls/kg. Tad kā desa var maksāt 1.50Ls/kg? Tā taču vēl ir jāizgatavo, jāsapilda apvalkā, jātransportē, jāpārdod?

Sadarbībā ar tehnologu pētījām, kāds varētu būt desas sastāvs, kuras cena veikalā ir 1.50 Ls/kg un cik izmaksā desa no īstas gaļas. Cik daudz gaļas ir vienā kilogramā produkta, ko jūs nopērkat ar nosaukumu „Desa”?

Pētījums Nr. 1

Vārītā desa –reāla desa, nopērkama lielveikalā
Vārītā desa, kas PATIEŠĀM gatavota no GAĻAS
Sastāvs
kg
Ls/kg
Sastāvs
kg
Ls/kg
Kopā izejvielas, t.sk.
100
33.31
Kopā izejvielas, t.sk.
100
195.68
Soja
4
1.20
Svaiga cūkgaļa (liesa cūkgaļa, speķis)
75.6
2.50
Kartupeļu ciete
6
0.40
Kartupeļu ciete
2
0.40
Ādiņu emulsija
15
0.18
Ūdens
20
0.01
Mehāniski atdalīta vistas gaļa
50
0.35
Nitrītsāls (E250-nātrija nitrīts)
1.6
1.05
Ūdens
22.6
0.01
Garšvielas
0.8
5.00
Nitrītsāls (E250 –nātrija nitrīts)
1.6
1.05
muskatrieksts
 
 
Garšvielas (dažādas) un
0.8
5.00
melnie pipari
 
 
E450, 451, 452 - fosfāti
 
 
smaržīgie pipari
 
 
E412 – guāra sveķi
 
 
koriandrs
 
 
E407 - karaginārs
 
 
Fosfāts (E450)
 
 
E621 – mononātrija glutamāts
 
 
 
 
 
E300 - citronskābe
 
 
 
 
 
E315 - eritorbīnskābe
 
 
 
 
 
Krāsviela E120 – košenils
0.001
7.00
 
 
 
Iznākums – gatavā produkcija
100kg
 
Iznākums – gatavā produkcija
100kg
 
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
0.33 Ls/kg
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
1.96 Ls/kg
Desu izgatavošanas izmaksas
0.70 Ls/kg
Desu izgatavošanas izmaksas
1.20 Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
0.31Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
0.74Ls/kg
Viena kilograma vārītās desas cena veikalā
1.34 Ls/kg
Viena kilograma vārītās desas cena veikalā
3.90
Ls/kg
Vienā kilogramā gatavā produkta esošais GAĻAS daudzums (mehāniski atdalīta vistas gaļa)
500g
Vienā kilogramā gatavā produkta esošais ĪSTAS GAĻAS daudzums
756g

Izpētījām, ka ir desas, kuru sastāvā gaļas pat nav – īstas gaļas vietā ir sastāvdaļas, kas tiek ražotas no gaļas atgriezumiem, kas radušies sadales un pārstrādes citos procesos.

Mēs mēģinājām izgatavot vārīto desu, kuras sastāvā nebūtu neviena E-viela, bet diemžēl pagaidām mūsu secinājums ir, ka vārītā desa nav izgatavojama pavisam bez nitrītsāls un fosfāta, jo tad tā ir ļoti cieta un pelēka. Bet mēs turpināsim meklēt iespējas un, ja atradīsim, tad par tām jūs noteikti informēsim! Ja jums ir zināšanas, kā to izdarīt – zvaniet un dalieties informācijā!

 Pētījums Nr. 2

Pusžāvētā desa – reāla desa, nopērkama lielveikalā
Pusžāvētā desa, kas PATIEŠĀM gatavota no GAĻAS
Sastāvs
kg
Ls/kg
Sastāvs
kg
Ls/kg
Kopā izejvielas, t.sk.
100
54.50
Kopā izejvielas, t.sk.
100
179.80
Cūkgaļa - saldēta
12
1.20
Svaiga cūkgaļa (liesa cūkgaļa, speķis)
78.6
2.20
Liellopu gaļa - saldēta
5
1.70
Ūdens
18.8
0.01
Kviešu šķiedra
1
1.00
Sāls
1.8
1.05
Sirdis – saldētas
12
0.60
Garšvielas
0.8
6.00
Soja
4
1.20
ķiploki
 
 
Ādiņu emulsija
11
0.18
melnie pipari
 
 
Mehāniski atdalīta vistas gaļa
30
0.35
smaržīgie pipari
 
 
Ūdens
22.4
0.01
sarkanie pipari
 
 
Nitrītsāls (E250-nātrija nitrīts)
1.8
1.05
muskatrieksts
 
 
Garšvielas (dažādas) un
0.8
5.00
 
 
 
E450, 451, 452 - fosfāti
 
 
 
 
 
E412 – guāra sveķi
 
 
 
 
 
E407 - karaginārs
 
 
 
 
 
E621 – mononātrija glutamāts
 
 
 
 
 
E300 - citronskābe
 
 
 
 
 
E315 - eritorbīnskābe
 
 
 
 
 
Krāsviela E120 – košenils
0.001
7.00
 
 
 
Iznākums – gatavā produkcija
82kg
 
Iznākums – gatavā produkcija
75kg
 
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
0.66 Ls/kg
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
2.40Ls/kg
Desu izgatavošanas izmaksas
0.70 Ls/kg
Desu izgatavošanas izmaksas
1.20 Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
0.50Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
0.90Ls/kg
Viena kilograma pusžāvētās desas cena veikalā
1.86 Ls/kg
Viena kilograma pusžāvētās desas cena veikalā
4.50 Ls/kg
Vienā kilogramā gatavā produkta esošais GAĻAS daudzums (ieskaitot arī mehāniski atdalītu vistas gaļu)
573g
Vienā kilogramā gatavā produkta esošais ĪSTAS GAĻAS daudzums
959g

Gatavojot nelielu daudzumu desu, izgatavošanas, uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas uz 1kg gatavā produkta ir daudz augstākas nekā lielražošanā, kur gatavā produkcija mērāma nevis kilogramos, bet tonnās. Un jo vairāk pircēji pērk šo produkciju, jo lētāk var to saražot. Ja vairāk pircēji iegādāsies gan „Kunturu”, gan citu mājražotāju gatavoto daudz veselīgāko un gardāko produkciju, arī mēs varēsim to piedāvāt lētāk! Un vēl – mājražotāju produkciju sadārdzina ļoti īsais realizācijas termiņš – desu, kas gatavota bez konservantiem, nevar uzglabāt mēnešiem, tā glabājama vien 1-2 nedēļas.

Diezgan droši var secināt, ka desā, kas maksā mazāk kā 3.50 Ls/kg, gaļas nav vispār vai tā ir ... mūsu izpratnē nekur citur neizmantojama, jo, kā teicis vācu politiķis Otto fon Bismarks, tautai nav jāzina, kā taisa desas un politiku...

Ja ir krējums un krējuma izstrādājums, tad ierosinām ieviest arī nosaukumus desa un desas izstrādājums jeb desai līdzīgs produkts, lai Tu, pircēj, netiec maldināts!

KŪPINĀJUMI

Kādā mirklī likās – nu ko, ja jau nevar nopirkt veikalā lauku kūpinājumu, mēģināsim kūpināt paši! Ja cena veikalā kūpinājumiem ir ap 3.00Ls/kg, tad tai lietai ir jāiet!

Sākām mēģināt, un secinājām, ka... mēs neko nemākam! Jo rēķinām, kā gribam, bet, ja gaļa maksā 1.40+PVN, ja visu nevar nožāvēt, bet tikai labākos gabalus, ja nožuvums ir ap 25%, ja jākūpina vairāk kā 7 stundas, ja vēl ir sālījuma, elektrības, darba algas izmaksas, tad cena zem 4.00 Ls/kg nu nekā nesanāk! Pētot šo jautājumu dziļāk, atklājām, ka ir uzņēmumi, kur no 1kg svaigas cūkgaļas sālīšanas un kūpināšanas procesā iegūst pat 1.5kg! Bet mums no 1 kilograma atlicis vairs tik tāds gabaliņš ap 750 gramiem... Nu gards jau, smaržīgs un dabisks, bet cena sanāk tāda, kāda tā ir.
Pētījums Nr. 3

Kūpināta cūkgaļa , nopērkama  lielveikalā
Kūpināta „Kunturu” cūkgaļa
Sastāvs
kg
Ls/kg
Sastāvs
kg
Ls/kg
Kopā izejvielas, t.sk.
180
322.80
Kopā izejvielas, t.sk.
111
321.74
Ievestā cūkgaļa – saldēta – atlaidināta – karbonāde ar speķi
100
3.10
Svaiga cūkgaļa (karbonāde ar speķi)
100
3.20
Sālījums, kas tiek iespricēts gaļā
80
0.16
Sālījums, kas iesūcas gaļā
11
0.16
Izmantotā sālījuma daudzums procesā
100
 
Izmantotā sālījuma daudzums procesā
86.8
 
Soja
1
1.60
Ūdens
80
0.01
Ūdens/ledus
92.2
0.01
Cukurs
0.4
0.75
Nitrītsāls (E250-nātrija nitrāts)
2
1.05
Vārāmais sāls
6.4
0.10
Vārāmais sāls
3
0.10
 
 
 
Garšvielu maisījums
1.8
4.50
 
 
 
E452-fosfāts
 
 
 
 
 
E412-guāra sveķi
 
 
 
 
 
E407-karagināns
 
 
 
 
 
E621-mononātrija glutamāts
 
 
 
 
 
E300-citronskābe
 
 
 
 
 
E315-eritorbīnskābe
 
 
 
 
 
Iznākums – gatavā produkcija
155kg
 
Iznākums – gatavā produkcija
76kg
 
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
2.08 Ls/kg
Viena kilograma produkta izejvielu izmaksas
4.23Ls/kg
Spricēšanas, masēšanas, formēšanas, ēdamā kalogēna (plēve, kas piecepas pie produkta), kūpināšanas izmaksas
0.30Ls/kg
Kūpināšanas izmaksas
0.30 Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
0.42 Ls/kg
Uzglabāšanas, transporta, pārdošanas izmaksas
1.37 Ls/kg
Viena kilograma kūpinājuma cena veikalā
 2.80 Ls/kg
Viena kilograma kūpinājuma cena veikalā
5.90 Ls/kg

Kā redzams aprēķinos, lielražotājs, ieliekot sālījumā, kuram ir pievienotas piedevas un garšvielas, un nokūpinot 1kg gaļas, jums var pārdot 1.5kg. Jautājums, par ko jūs vēlaties maksāt naudu – ja vēlaties pirkt 1 kg gaļu + 550g ūdeni, varat ienākt jebkurā mūsu veikalā, ielaidīsim ūdeni pudelē no krāna bez maksas!

Ar šādiem pētījumiem iepazīstinājām jūs - cilvēkus, kuri domā, ko ēd paši, ko ēd jūsu bērni, cilvēkus, kuri saprot, ka labāka, lai arī nedaudz dārgāka pārtika ilgtermiņā ietaupīs aptiekā un ārstu kabinetos maksājamo naudas summu un uzlabos jūsu pašsajūtu.
 
Tikai Tavos spēkos ir pacelt vai nogremdēt mazos latviešu ražotājus – izdarot izvēli par labu Latvijas mājražotāju kvalitatīvai un dabiskai precei, mēs katrs atbalstām savus – latviešu  –ražotājus un palīdzam Latvijai kļūt stiprākai!

 

Ja Tu visu šo izlasīji un vēlies pasūtīt desu, kas PATIEŠĀM gatavota no gaļas, vai ko citu no tā, ko varam piedāvāt - ieskaties sadaļā Produkcija un zvani - 26471205, vai raksti - kunturi@inbox.lv!

Piegādāsim visā Vidzemē un Rīgā!